Centralna proslava Dana Dunava i “Dunavski umetnik 2018” u Srbiji

 

Pozivom „Aktivirajte se za zdraviji Dunav!“, Mladi istraživači Srbije su 7. godinu za redom uključili zainteresovane škole i organizacije za mlade iz Srbije u međunarodni nagradni konkurs „Danube Art Master“ koji se sprovodi u svih 14 zemalja Dunavskog sliva. Konkurs je iniciran od strane Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav, a koordinira ga organizacija Globalno partnerstvo za vode za centralnu i istočnu Evropu. Osnovna zamisao konkursa je da se ode do lokalne reke ili jezera i da se od materijala koji se pronađe na obalama napravi umetnički rad.
Konkurs je zatvoren 31. maja, a broj pristiglih radova je veći od 120. Radovi u dve kategorije, umetnički rad i jednominutni video, ocenjivao je žiri sastavljen od predstavnika Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Svetskog fonda za prirodu u Srbiji i Mladih istraživača Srbije.
Autori po tri najbolje ocenjena rada u obe kategorije pozvani su da prime diplome i nagrade u okviru programa Centralne proslave Dana Dunava, koja se desila u subotu, 9. juna 2018. godine na Zemunskom keju. Manifestaciju Dan Dunava organizuje Republička direkcije za vode sa partnerima, a uz apel građanima Srbije da čuvaju neprocenjiv prirodni resurs – reku Dunav. Mladi istraživači Srbije tradicionalno učestvuju na ovoj manifestaciji ekukativnim radionicama.
Pobednici „Dunavskog umetnika 2018“ koji će predstavljati Srbiju u daljem toku međunarodnog konkursa su: rad „Igra kraj Dunava“ učenica III razreda Prve beogradske gimnazije i video „Na lepom plavom Dunavu“ mešovite grupe drugaka iz Osnovne škole „22. oktobar“ iz Bačkog Monoštora.