okrugli sto arhus

Okrugli sto povodom izrade Radne verzije nove Strategije za primenu Arhuske konvencije sa Akcionim planom u Republici Srbiji za period 2022 – 2032. godine

U okviru konsultativnog procesa revizije stare i izrade nove strategije za primenu Arhuske konvencije u Srbiji, 26. oktobra održan je okrugli sto u organizaciji Mladih istraživača Srbije, Arhus centra Novi Beograd i mreže Arhus centara a pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u Srbiji i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Ovo je bio jedini događaja koji se održao uživo i bio je usmeren na predstavljanje radne verzije Strategije za primenu Arhuske konvencije. Nastavak konsultativnog procesa će pratiti niz online događaja koji će biti organizovani u Subotici, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Početak okruglog stola bio je rezervisan za obraćanje Olivere Zurovac Kuzman, savetnica za pitanja zaštite životne sredine ispred Misije OEBS-a u Srbiji. Olivera je napravila osvrt na početke primene Arhuske konvencije u Srbiji, počev od donošenja prve Strategije 2011. i na to šta je do sada urađeno u okviru mreže Arhus centara u Srbiji. Gospođa Kuzman je naglasila da Misija OEBS-a ostaje partner u pružanju podrške i u narednom periodu da se nastavi konsultativni proces.

Nakon uvodnog obraćanja usledilo je predstavljanje razloga donošenja Strategije i Akcionog plana za primenu Arhuske konvencije za period 2022-2030, od strane Tina Janjatović, nacionalni fokal point za Arhusku konvenciju, Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored toga što je napravila osvrt na to šta je urađeno u prethodnom periodu kada je u pitanju primena Arhuske konvencije u Srbiji, Tina je predstavila strukturu samog dokumenta Strategije i novine u odnosu na prethodnu strategiju. Opšti cilj Strategije je stvaranje uslova za potpuno ostvarivanje standarda u oblasti ljudskih prava i životne sredine. Pored opšteg cilja Strategijom su definisani i specifični ciljevi koje možete pronaći u Radnoj verziji strategije.

Prisutnima su se obratili i ostali članovi Radne grupe za izradu Strategije i to mr Gordana Petković koja je govorila o pravnom okviru implementacije dostupnosti informacija i pravne zaštite u oblasti životne sredine. Mr Dejan Lekić napravio je osvrtu na primenu savremenih tehnologija u implementaciji I stuba Arhuske konvencije, kao i na rezultate na ovom polju postignute u prethodnom periodu.

Poseban deo izlaganja bio je namenjen temi o učešću javnosti u donošenju odluka u pitanjima životne sredine, koje je u ime Mirka Popovića predstavila Tina Janjatović.  Javnost je prepoznata kao čuvar prava koja štiti Arhuska konvencija, te se u Strategiji predviđaju posebne mere koje obezbeđuju učešće javnosti u donošenju odluka koje se tiču zaštite životne sredine.

Kraj predstavljanja radne strategije bio je rezervisan za osvrt na neophodna finansijska sredstva i potencijalne izvore finansiranja od strane mr Bojan Cvijić, člana radne grupe za izradu Strategije.

Izlaganja je ispraćeno diskusijom u kojoj su otvorena značajna pitanja, među kojima su se našla i pitanja validnosti podataka o stanju životne sredine, učešće određenih ministarstava kao što je Ministarstvo zdravlja u izradu strategije i usaglašenost sa određenim zakonima kao što je Zakonom o zaštiti kritične infrastrukture, donešenog 2018 godine.

Skup je završen sumiranjem narednih koraka do usvajanja konačne verzije Strategije, za koju se očekuje da će biti usvojena do marta 2023 godine.